بررسی ارتباط بین افسردگی با عادات غذایی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زابل

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

علی میری
مصطفی نوروززاده
فاطمه مظفری الهام رجبی پور نجمه سوری ناصری محسن جهانتیغ

چکیده

مقدمه: تغذیه، یکی از مهم‌ترین فاکتورهای مؤثر در سلامت انسان محسوب می‌شود که می‌تواند بر ابعاد مختلف زندگی وی مؤثر باشد. امروزه، تغییرات سبک زندگی و عدم رعایت عادت‌های غذایی سالم، سبب افزایش خطر ابتلا به چاقی، بیماری‌های مزمن و اختلالات روانی مانند افسردگی می‌گردد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط افسردگی با عادات غذایی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زابل انجام شده است.


شیوه‌ی مطالعه: این مطالعه‌ی توصیفی- مقطعی در سال 1398 در دانشگاه علوم پزشکی زابل انجام شد. نمونه‌گیری به صورت تصادفی ساده بود که در آن 313 دانشجو مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 21 استفاده شد.


یافته‌ها: شیوع افسردگی در دانشجویان مورد مطالعه 58 درصد بود و دو الگوی غذایی غالب شناسایی شد: الگوی غذایی سالم و الگوی غذایی ناسالم. پس از حذف متغیرهای مخدوش‌کننده، افرادی که نمره‌ی بالاتری از الگوی غذایی ناسالم کسب کرده بودند، نسبت به افرادی که دارای نمره‌ی پایین‌تر بودند، از شانس بیشتری (نسبت شانس: 2/19، فاصله‌ی اطمینان 95 درصد: 1/10 تا 4/36 و 0/02 = p value) برای ابتلا به افسردگی برخوردار بودند. اما عادات غذایی سالم با افسردگی، ارتباط آماری معنی‌داری نداشت.


نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش نشان دهندهی ‌شیوع بالای افسردگی و ارتباط مستقیم عادات غذایی ناسالم با خطر افسردگی در دانشجویان مورد مطالعه بود.


واژگان کلیدی: افسردگی، عادات غذایی، شاخص تودهی ‌بدنی

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

نوع مقاله
مقاله پژوهشی

مراجع

1. Marcus M, Yasamy MT, van Ommeren Mv, Chisholm D, Saxena S. Depression: A global public health concern. 2012.
2. Modabernia MJ, Tehrani HS, Fallahi M, Shirazi M, Modabbernia AH. Prevalence of depressive disorders in Rasht, Iran: A community based study. Clinical practice and epidemiology in mental health. Clin Pract Epidemiol Ment Health 2008; 4(1): 1-6.
3. Noorbala AA, Bagheri Yazdi SA, Yasamy MT, Mohammad K. Mental health survey of the adult population in Iran. Br J Psychiatry 2004; 184(1): 70-3.
4. Mohammadi MR, Davidian H, Noorbala AA, Malekafzali H, Naghavi HR, Pouretemad HR, et al. An epidemiological survey of psychiatric disorders in Iran. Clinical practice and epidemiology in mental health. Clin Pract Epidemiol Ment Health 2005; 1(1): 1-8.
5. Kessler RC. Epidemiology of women and depression. J Affect Disord 2003; 74(1): 5-13.
6. Blazer II DG, Hybels CF. Origins of depression in later life. Psychol Med 2005; 35(9): 1241-52.
7. Le Port A, Gueguen A, Kesse-Guyot E, Melchior M, Lemogne C, Nabi H, et al. Association between dietary patterns and depressive symptoms over time: a 10-year follow-up study of the GAZEL cohort. PLoS One 2012; 7(12): e51593.
8. Sugawara N, Yasui-Furukori N, Tsuchimine S, Kaneda A, Tsuruga K, Iwane K, et al. No association between dietary patterns and depressive symptoms among a community-dwelling population in Japan. Ann Gen Psychiatry 2012; 11(1): 24.
9. Azadbakht L, Mirmiran P, Esmaillzadeh A, Azizi F. Dairy consumption is inversely associated with the prevalence of the metabolic syndrome in Tehranian adults. Am J Clin Nutr 2005; 82(3): 523-30.
10. Hu FB. Dietary pattern analysis: a new direction in nutritional epidemiology. Curr Opin Lipidol 2002; 13(1): 3-9.
11. Ghassemzadeh H, Mojtabai R, Karamghadiri N, Ebrahimkhani N. Psychometric properties of a Persian-language version of the Beck Depression Inventory--Second edition: BDI-II-PERSIAN. Depress Anxiety 2005; 21(4): 185-92.
12. Payab M, Dorosty Motlagh MR, Eshraghian M, Rostami R, Siassi F, Abbasi B, et al. The association between depression, socio-economic factors and dietary intake in mothers having primary school children living in Rey, South of Tehran, Iran. J Diabetes Metab Disord 2012; 11(1): 29.
13. Ghaffarpour M, Kianfar H. The manual for household measures. Tehran, Iran: Agricultural Publishing; 1999. [In Persian].
14. Tarsakisian NR, Azar M. Miorian H, Khalili S. Modified Iranian food composition tables. Tehran, Iran: National Nutrition and Food Technology Research Institute; 2010. [In Persian].
15. Kalantari N, Ghaffarpour M. National comprehensive study on household food consumption pattern and nutritional status, 2001-2003. [Research Project]. Tehran, Iran: Ministry of Health, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, National Nutrition and Food Technology Research Institute; 2005. [In Persian].
16. Aadahl M, Jørgensen T. Validation of a new self-report instrument for measuring physical activity. Med Sci Sports Exerc 2003; 35(7): 1196-202.
17. Kelishadi R, Ardalan G, Gheiratmand R, Gouya MM, Razaghi EM, Delavari A, et al. Association of physical activity and dietary behaviours in relation to the body mass index in a national sample of Iranian children and adolescents: CASPIAN Study. Bull World Health Organ 2007; 85(1): 19-26.
18. Attari A, Ekramnia F, Naghdi F, Farzaneh H, Rismanchian A, Jaberi P. Epidemiological study of the prevalence of depression in people over 20 years in Esfahan. J Res Med Sci 1998; 1(2): 41-4.
19. Nazari H, Hormozi K, Mashayekhi F, Valizadeh M, Falahati F. Prevalence of depression in Tehran. Yafteh 2002; 3(11): 23-8. [In Persian].
20. Ali Ahmadi, Yosefi G. The incidence of depression and related causes among Bakhteyari tribal population, Iran - 2006. J Gorgan Univ Med Sci 2008; 10(2): 65-8. [In Persian].
21. Hadavi M, Ali Dallaki S, Holagooee M. Prevalence of depression in women referring to Rafsanjan city health centers. IJNR 2006; 1(2).
22. Akhtar-Danesh N, Landeen J. Relation between depression and sociodemographic factors. Int J Ment Health Syst 2007; 1(1): 1-9.
23. Sotoudeh GS, Siasi F, Lesan S, Mirdamadi SR, Chamari M. Prevalence of anxiety and depression and associated factors in woman with high level of androgens in blood. J Med Counc I.R. Iran 2007; 25(4): 482-9. [In Persian].
24. Rajabizadeh G, Ramazani A. Prevalence of depression in Kerman city. J Rafsanjan Univ Med Sci 2003; 3(1): 58-66. [In Persian].
25. Rajabizadej G. The epidemiological study of depression prevalence in Mahan-Kerman area in 2000. Teb va Tazkye 2004; 13(1): 44. [In Persian].
26. Timur S, Sahin NH. The prevalence of depression symptoms and influencing factors among perimenopausal and postmenopausal women. Menopause 2010; 17(3): 545-51.
27. Linde JA, Jeffery RW, Finch EA, Simon GE, Ludman EJ, Operskalski BH, et al. Relation of body mass index to depression and weighing frequency in overweight women. Prev Med 2007; 45(1): 75-9.
28. Tietjen GE, Peterlin BL, Brandes JL, Hafeez F, Hutchinson S, Martin VT, et al. Depression and anxiety: effect on the migraine–obesity relationship. Headache. Headache 2007; 47(6): 866-75.
29. Cangiano C, Laviano A, Del Ben M, Preziosa I, Angelico F, Cascino A, et al. Effects of oral 5-hydroxy-tryptophan on energy intake and macronutrient selection in non-insulin dependent diabetic patients. Int J Obes Relat Metab Disord 1998; 22(7): 648-54.
30. Rezazadeh A, Rashidkhani B. The association of general and central obesity with major dietary patterns of adult women living in Tehran, Iran. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2010; 56(2): 132-8.
31. Rashidkhani B, Pourghassem Gargari B, Ranjbar F, Zareiy S, Kargarnovin Z. Dietary patterns and anthropometric indices among Iranian women with major depressive disorder. Psychiatry Res 2013; 210(1): 115-20.
32. Karimi Z, Jessri M, Houshiar-Rad A, Mirzaei H-R, Rashidkhani B. Dietary patterns and breast cancer risk among women. Public Health Nutr 2014; 17(5): 1098-106.
33. Akbaraly TN, Brunner EJ, Ferrie JE, Marmot MG, Kivimaki M, Singh-Manoux A. Dietary pattern and depressive symptoms in middle age. Br J Psychiatry 2009;195(5):408-13.
34. Ruusunen A, Lehto SM, Mursu J, Tolmunen T, Tuomainen TP, Kauhanen J, et al. Dietary patterns are associated with the prevalence of elevated depressive symptoms and the risk of getting a hospital discharge diagnosis of depression in middle-aged or older Finnish men. J Affect Disord 2014; 159: 1-6.
35. Jacka FN, Pasco JA, Mykletun A, Williams LJ, Hodge AM, O'Reilly SL, et al. Association of Western and traditional diets with depression and anxiety in women. Am J Psychiatry 2010; 167(3): 305-11.
36. Nanri A, Kimura Y, Matsushita Y, Ohta M, Sato M, Mishima N, et al. Dietary patterns and depressive symptoms among Japanese men and women. Eur J Clin Nutr 2010; 64(8): 832-9.
37. Noguchi R, Hiraoka M, Watanabe Y, Kagawa Y. Relationship between dietary patterns and depressive symptoms: difference by gender, and unipolar and bipolar depression. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2013; 59(2): 115-22.
38. Sánchez-Villegas A, Henríquez P, Bes-Rastrollo M, Doreste J. Mediterranean diet and depression. Public Health Nutr 2006; 9(8A): 1104-9.
39. Jacka FN, Kremer PJ, Berk M, de Silva-Sanigorski AM, Moodie M, Leslie ER, et al. A prospective study of diet quality and mental health in adolescents. PLoS One 2011; 6(9): e24805.
40. Popa TA, Ladea M. Nutrition and depression at the forefront of progress. J Med Life 2012; 5(4): 414-9.